Actualiteit
In een reeks interviews praat Tine Jonckers met een aantal personeelsleden en zelfs studenten van SISP India. Hierbij worden hun rol in SISP, hun persoonlijke verhalen en hun visie belicht. Hier kunnen jullie het interview lezen met Abdaul Rahman, die al enkele jaren in het sociaal tewerkstellingsatelier werkt. Hij maakt allerlei producten, vervaardigd uit kokosnootschelpen. Het gaat hier dus om handicrafts of handwerk.
Interview met Abdaul Rahman, die in het sociaal tewerkstellingsatelier van de kokosnoten werkt.
Hoe lang werkt u al voor SISP?
Abdaul: “In 2012 hadden een aantal van mijn vrienden me verteld over een school, waar ik Engels en andere nuttige dingen zou kunnen leren. Daarom heb ik eerst 3 jaar les gevolgd in SISP. Daarna ben ik beginnen werken in het sociaal tewerkstellingsatelier van de kokosnoten. Ik ben dus al 11 jaar actief in SISP.”
Waarom heeft u ervoor gekozen om na uw studies te gaan werken voor SISP?
Abdaul: “Ik had geen vader, die voor mijn gezin kon zorgen. Dus tijdens mijn studies, werkte ik al in de namiddag voor SISP. Na mijn studies, ben ik daarom voltijds beginnen werken in het sociaal tewerkstellingsatelier.”
Wat doet u specifiek in SISP?
Abdaul: “Ik werk in het sociaal tewerkstellingsatelier van de kokosnoten. Daar maak ik allerlei producten, vervaardigd uit de schelpen van kokosnoten, zoals oorbellen, sleutelhangers, kettingen, kaarshouders, pennenhouders, lampen, … Ik werk mee aan elke fase in het productieproces.
Hoeveel mensen werken er in het atelier van de kokosnoten?
Abdaul: “Er werken slechts 3 mensen in ons atelier.
Wat is het moeilijkste aspect van uw job?
Abdaul: “Het ruwe materiaal vinden, dus de kokosnotenschelpen, is niet altijd gemakkelijk. Voor sommige producten heb je een specifieke vorm, kleur of grootte van kokosnotenschelp nodig. Sommige mensen bestellen bovendien heel specifieke dingen. De juiste kokosnotenschelpen vinden op het juiste moment is dus niet vanzelfsprekend.”
”Door mijn slechte gezondheid, zou ik geen andere job kunnen vinden. Ik heb mijn job bij SISP dus nodig."
Lees verder onder de foto van Abdaul.
Is uw job over de jaren heen veranderd, sinds u voor SISP bent beginnen werken?
Abdaul:“Mijn werk zelf is op zich niet zo heel veel veranderd. We proberen wel altijd nieuwe producten uit te vinden en de bestaande producten op een creatieve manier te blijven vervaardigen.”
Bent u van plan te blijven werken voor SISP?
Abdaul:“Door mijn slechte gezondheid, zou ik geen andere job kunnen vinden. Ik ben ondertussen getrouwd en heb 2 kinderen. Mijn oudste is 4 jaar oud en mijn jongste is pas één week oud. Mijn vrouw werkt niet. Bovendien zijn mijn woonkosten gestegen. Ik heb mijn job bij SISP dus nodig.”
Vindt u het moeilijk om over uw gezondheidstoestand te praten?
Abdaul:“Nee, dat is geen probleem. Het grootste probleem is mijn been. Toen ik 12 jaar oud was, ben ik slecht gevallen tijdens het voetballen. Dat is nooit goed genezen. Daardoor kan ik nu niet zo goed stappen.”
Wilt u zelf nog iets toevoegen?
Abdaul: “In de toekomst zou het goed zijn om meer bestellingen voor de handicrafts te kunnen krijgen, en dus ook meer personeel. Maar op dit moment zijn er te weinig bestellingen om meer personeel in te zetten. Ik ben blij om voor SISP te kunnen werken. Veel mensen worden door SISP geholpen, bijvoorbeeld ook kankerpatiënten. Ik ben echt fier om hier te werken.”
Lees ook de interviews van Tine met de sanitaire medewerksters en twee studenten van SISP