Actualiteit

Ons team van SISP vzw is voortdurend op zoek naar nieuwe ideeën om onze achterban te boeien. Het leek ons dan ook interessant om een aantal personeelsleden van SISP India aan het woord te laten. Daarom interviewt Tine Jonckers een aantal personeelsleden en zelfs studenten van SISP India. Hierbij belichten we graag hun rol in SISP, hun persoonlijke verhalen en hun visie. Jullie kunnen hier het eerste interview van deze reeks lezen.

Interview met sanitaire werkster Nadeera, Ambili en Anitha

 

Wat doe je specifiek in Sisp?   Nadeera, Ambili en Anitha: “We werken 5 dagen per week in SISP van 6 uur tot 9 uur ‘s ochtends. We zorgen ervoor dat de gebouwen, de speelplaats en het stukje grond van SISP schoon en opgeruimd blijven. Vroeger waren er 4 sanitaire werksters, maar nu zijn we slechts met 3, want onze collega is gestopt. Eigenlijk hebben we dus nog een vierde collega nodig.”
Hoe komt het dat jullie momenteel nog geen nieuwe collega hebben?
Nadeera, Ambili en Anitha: “Spijtig genoeg zijn er momenteel niet genoeg fondsen om een vierde kuisvrouw aan te werven. Ook ons loon is enigszins verminderd door het gebrek aan fondsen, maar SISP heeft ons al veel geholpen, vooral tijdens de coronacrisis. Daarom werken we hier nog met plezier, zelfs met verminderd loon.”
Nadeera: “Het lager loon zorgt er voor mij wel voor dat ik vaker te voet kom in plaats van met de bus. Dan vertrek ik thuis om 5u20 om te beginnen werken om 6 uur. Mijn collega’s Ambili en Anitha wonen vlakbij SISP, maar ik woon bij de haven in Vizhinjam. Als ik elke dag de bus zou moeten nemen, zou mij dat wel wat kosten.”


Hebben jullie buiten jullie job in SISP nog andere jobs?
Anitha: “Ik heb geen eigen woning, dus ik moet elke maand huur betalen. Ik zou dus graag nog een bijkomende job hebben om mijn huur gemakkelijker te kunnen betalen.”
Nadeera: “Vroeger had ik buiten mijn werk hier nog een andere job, maar door medische problemen kon ik dat niet meer. Nu werk ik dus alleen nog in SISP.”
Ambili: “Buiten mijn job in SISP, zorg ik thuis voor mijn familie.”

 

Hoe lang werken jullie al voor SISP?
Nadeera: “Ik werk al meer dan 8 jaar voor SISP. Ik was eerst een cliënt van SISP, want mijn jongste dochter kreeg te maken met oogproblemen. Aangezien de medische kosten hoog opliepen, hielp SISP me met de medische kosten van mijn dochter en betaalde SISP de helft van onze huur. Nadien ben ik hier kunnen beginnen werken. Ondertussen is mijn oudste dochter getrouwd. Mijn jongste dochter studeert nog, maar de dokters hebben nu gezegd dat haar oog moet vervangen worden.”
Ambili: “Ik werk al 15 jaar voor SISP.”
Anitha: “Ik werk hier al 8 jaar.”


Waarom hebben jullie voor een job in SISP gekozen?
Nadeera: “Mijn job in SISP heeft mij de kans gegeven om een vast inkomen te krijgen. Dat heeft me veel geholpen bij de medische kosten van mijn dochter en bij andere levenskosten.”
Ambili: “Ik woonde vlakbij SISP en mijn kinderen gingen naar school. Oorspronkelijk werkte mijn man, maar hij is vrij snel ziek geworden en kon daardoor niet meer werken. Daarom heb ik gesolliciteerd bij. Dat heeft mijn gezin geholpen om te overleven in die moeilijke tijd. Mijn man is uiteindelijk ook jong gestorven, waardoor ik alleen overbleef met mijn kinderen. Dat was niet gemakkelijk. Maar werken in SISP gaf me veel steun.”
Anitha: “Ik ben voor SISP beginnen werken door familiale problemen. Door mijn job hier, heb ik meer onafhankelijkheid.”

Lees verder onder de foto van Nadeera, Ambili en Anitha.

 

Zijn jullie van plan hier te blijven werken?
Nadeera: “Als mijn financiële situatie het toelaat, blijf ik graag voor SISP werken. Een aantal jaar geleden heeft de overheid mijn gezien een woning toegewezen. Maar er waren veel bouwproblemen in ons huis, dus heb ik een lening moeten aangaan om de constructieproblemen aan te pakken. Die lening weegt financieel wel door. Bovendien heeft mijn man ondertussen problemen met zijn been en kan ik door medische problemen geen tweede job aan. Het zou goed zijn als daar in de nabije toekomst verandering in kan komen, zodat ons gezinsinkomen terug kan stijgen.”
Ambili en Anitha: “We blijven graag voor SISP werken. Natuurlijk hopen we wel dat de fondsen snel terug stijgen, zodat ook ons loon opnieuw kan stijgen.”


Wat is het moeilijkste aspect van jullie job?
Nadeera, Ambili en Anitha: “Het feit dat we voorlopig slechts met 3 zijn, is moeilijk. Als iemand van ons dan door omstandigheden ook nog eens afwezig is, dan is het niet vanzelfsprekend om met 2 alles gedaan te krijgen.”

 

                "Wij zijn trots om voor SISP

                                              te kunnen werken"


Wat is het leukste deel van jullie job?   Nadeera, Ambili en Anitha: “We werken goed samen. We komen aan in SISP vóór alle anderen. Daarom kunnen we met ons drietjes onze job doen en samen een beetje praten over ons leven. Dat is heel plezant.”


Is jullie job over de jaren heen veranderd, sinds jullie voor SISP zijn beginnen werken?   Nadeera, Ambili en Anitha: “Het is mooi om te zien hoe SISP geëvolueerd is. We hebben SISP zich stap voor stap zien ontwikkelen. SISP groeit duidelijk en daar zijn we heel blij om. Waar we ook enorm dankbaar voor zijn, is dat we ook tijdens de coronacrisis ons loon hebben uitbetaald gekregen. Veel andere mensen in onze omgeving hadden tijdens de coronacrisis geen loon, maar SISP heeft toen beslist om alle persoonsleden te blijven uitbetalen. Dat heeft een groot verschil gemaakt in ons leven.
In het algemeen hebben we tijdens de coronacrisis ook gezien hoe iedereen in onze maatschappij voor zichzelf zorgde, omdat ze zich zorgen maakten en omdat niemand wist hoelang de crisis zou duren. Daarom leken mensen elkaar niet echt te helpen. Iedereen hield zijn voedsel en zijn geld voor zichzelf. SISP heeft toen bewust gekozen voor een andere weg. Er is voedsel uitgedeeld en SISP heeft toen veel mensen gesteund. Daar zijn we heel trots op.”


Willen jullie zelf nog iets toevoegen?
Nadeera, Ambili en Anitha: “Wij zijn trots om voor SISP te kunnen werken. Het zou goed zijn om SISP nog meer te zien groeien, ook al zijn er nu minder studenten. De regering heeft namelijk investeringen gedaan in het onderwijs, waardoor er minder drop-outs zijn. Maar wij geloven dat SISP kan blijven groeien, niet alleen door te blijven investeren in onze studenten, maar ook door het verder ontwikkelen van de andere activiteiten van SISP.”

 

Lees ook de interviews met Abdaul Rahman en twee studenten van SISP.